Daad residential apartment

The Daad project has been constructed in an area of 270 square meters which is located in No. 12, Daad alley, Sartippi st, mirzapour st, shariati ave., Tehran with the total infrastructure of 1444 square meters and useful area of 810 square meters in 5 residential floors in single units, it also includes 3 floor joints i.e. Lobby and parking spaces on the first floor and parking spaces and depots on the 2nd and the 3rd underground floors.
The area of each residential unit is 162 square meters which includes a living room, a kitchen, two balconies (one of which is located in the northern part and the other is located in the southern part), a guest restroom, a laundry, three bedrooms, a joint bathroom and toilet and a master bathroom.

Date of starting the project: June 2014
Date of completion of the project: April 2016


The structural system of the building is a reinforced concrete structure with a shear wall along both sides of the building.
The heating and cooling system of the building is duct split.

In this project the building plan, the facade and the inner details have all been designed and incorporated simultaneously. Meanwhile, each element has been effective on the others. The concept and leading approach which is noticeable among the facade and even the inner details of the building is merely based on the “Kilim” pattern design. The schemes existing in “Kilim” are those which seem to be quite familiar to the Iranians which conveys a feeling of warm attachment. Proper designs and patterns for each part of the building were redefined and designed through a vast research on the kilim's patterns of various Iranian tribes, such as the Varamin and Garmsaar nomads, Tribes of southeast of Iran(“Afshari”) or the Turkman carpets. These patterns can be seen on the stony wall of the staircase, wooden handrail of the balconies, the parking space numbers and the lobby's floor.

  • The facade is not considered as an additional element in this project, but it has adopted the functions regarding the building construction design creating impressive geometric volumes. By locating the staircase at the west part of the north facade, a volume has been divided into a transparent and a rigid part. These two parts are apart from one another by a 30 cm gap. Having put this gap alongside with emptying the par beams of the balconies in the rigid volume of the staircase have led to an open view of the northwest sight of the balconies. The line view of the northeast sight has respectively been open by the placement of an “L” window for the kitchens. This led to a vaster point of view by shifting the 55 degrees to 136 degrees. Relatively a proper balcony with a wide view and of efficient space. The placement of flower boxes under the hall windows have added a green theme to the building. The efficient usage of wood, stone and patterns has all together fulfill the authentic definition of a home in “Daad” Project.

  • The parking ramps are overlapped in two levels which would have led to a low- quality condition in the underground ramp, lacking proper light and air condition. This problem was solved by placing some modular cavities at the bottom of the upper ramp. In addition, a very distinctive atmosphere has been created for both the upper and the lower ramps by composing the path of the yard in a circular overlapping manner around the cavities of the ramps. The lights passing the mentioned cavities at different time of the day would lead to a variety of radiation patterns in different angles at each hour. Each time one can witness a dazzling dynamic atmosphere bound by the created lights.

  • To design the entrance door, the hinge has been considered to exist in both the upper and lower parts of the door in order to avoid any gaps between the wooden part of the door and the side part which is made of glass. The mentioned two parts would revolve around the vertical heel of the door simultaneously. It is notable to consider the fact that as there is the lack of a proper hinge in the market of Iran, a wheel ball bearing, having the power load of 400kg, was used in this project.

 

 

P Daad 01
P Daad 02
P Daad 03
P Daad 04
P Daad 05
P Daad 06
P Daad 07
P Daad 08
P Daad 09
P Daad 10
P Daad 11
P Daad 12
P Daad 13
P Daad 14
P Daad 15
P Daad 16
P Daad 17
P Daad 18
P Daad 19
P Daad 20
P Daad 21
P Daad 22
P Daad 23
P Daad 24
P Daad 25
P Daad 26